
a, miodu czy sera. Znaczna część zawiera też jajka. Kuchnia wegańska wyklucza natomiast spożywanie wszelkich produktów odzwierzęcych. Oznacza to zatem, że przepisy wegańskie nie zawierają tych składników. Białko tak potrzebne do funkcjonowania organizmów zastępowane jest białkiem roślinnym np. z orzechów, soi czy fasoli.
Gotowanie po wegańsku
Kuchnia wegańska w ostatnich latach zyskuje coraz więcej popularności. Niezwykle miło jest pójść do supermarketu i zobaczyć na półce obok nabiału wegański deser na bazie kokosu. Nie zapomnijmy jednak, że gotowanie samodzielne jest podstawą zdrowego żywienia.
Przepisy wegańskie nie wymagają wysokich zdolności kulinarnych, jedynie odpowiednich składników, które są w tym momencie szeroko dostępne. Przepisy wegetariańskie również nie muszą być skomplikowane. Oczywiście, nikt nie powstrzymuje wirtuozów kuchni przed demonstrowaniem swoich umiejętności. Gotujcie, wirtuozi. Podzielcie się z nami waszymi arcydziełami.
Czym różni się kuchnia wegańska od
Czym różni się kuchnia wegańska od kuchni wegetariańskiej? Założę się, że temat ten ciekawi nie jedną osobę. Przepisy wegańskie i ogólnie sam weganizm opiera się na pożywieniu bezmięsnym z wykluczeniem wszelkich produktów odzwierzęcych. Weganie więc muszą szczególnie dbać między innymi o zapotrzebowanie w oleje roślinne, zboża, nasiona i orzechy. Natomiast przepisy wegetariańskie tworzone są głównie z owoców i warzyw, lecz dopuszczalne są też nabiały typu: mleko, ser, jogurty oraz jajka. Obie te kuchnie są dosyć ciekawe i mają swoje zasady, serdecznie zachęcam do osobistego skosztowania.